divendres, 8 de febrer del 2013

"Els suïssos volen restringir l'entrada al seu país"

La consellera federal suïssa Simonetta Sommaruga durant la seva compareixença a Berna


Dimecres passat el govern suís es va pronunciar a favor d'aplicar escrupulosament les clàusules restrictives que figuren en els acords establerts entre aquest país alpí i la resta de països de la Unió europea. D'aquesta manera, quedarà restringit el nombre de permisos de treball per a un any. 

Fa uns mesos el govern va aplicar noves mesures per controlar l'entrada d'immigrants procedents de vuit països de la Unió Europea (UE) : Estònia, Lituània, Letònia, Hongria, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia i la República Txeca. 

I a partir de l'1 de maig, es farà extensiu als ciutadans procedents d'Espanya, Itàlia i Portugal, que d'aquesta manera, passaran a ser considerats com a immigrants "de segona". 

Duent a terme aquestes mesures, els suïssos activen la clàusula de salvaguarda inclosa en l'acord de lliure circulació firmat amb Brussel·les el 2002, que estableix la possibilitat de recórrer a aquesta clàusula quan hi hagi un increment del 10% en el nombre de permisos de treball concedits a ciutadans de la UE respecte a la mitjana dels tres anys precedents.

El Consell Federal de la Confederació Helvètica, indicava que aquest percentatge s'ha superat l'últim any i que, per tant, es limitarà a un total de 2.283 els denominats permisos B, o permisos de treball d'un any de duració per a aquests vuit països. En virtut de l'acord de lliure circulació de fa deu anys, Suïssa pot recórrer a aquesta clàusula fins al maig del 2014, i reintroduir unilateralment contingents durant un període limitat.

La consellera federal, Simonetta Sommaruga, ha reconegut que la mesura suscitarà crítiques de la Comissió Europea i interpretacions diferents sobre les condicions per aplicar la salvaguarda, que estarà vigent fins al maig del 2013 i es podrà prorrogar-se un any més. Sommaruga, també ha subratllat que es tracta d'una decisió temporal i que el 2014 hi haurà llibertat total de circulació en territori suís per als ciutadans dels països afectats.

Durant la compareixença, la consellera insistia en aclarir que el govern té clar que els contingents no són la panacea per arreglar els problemes d'immigració, en un país que de moment s'escapa de la greu crisi europea i té una taxa d'atur del 3,2 per cent. Bona part d'aquesta taxa d'atur es concentra al cantó de Ginebra (GE), mentre que hi ha cantons de la part alemanya, i d'altres de rurals que no tenen atur.  

El govern aclaria que l'activació de la salvaguarda no afecta els 53.000 ciutadans de la UE que van obtenir el permís d'estada per a cinc anys el 2011.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada